HTML

Őszi utazás a vörös postakocsin

Részletek Krúdy Gyula halhatatlan műveiből

Friss topikok

Linkblog

2008.03.21. 19:34 MISKY KÁROLY

A nők az egész világon egyformák

  Körülbelül húszesztendős lehetett, mint a boldogtalan szerelem, amelyhez úgy ragaszkodnak a szegény lányok, mintha több már nem következne utána.
  - Segítsek? - kérdezte Gavallér, és a tintapecsétes vén íróasztal fölött, amely egy honvédírnok korából maradt itt, előrehajolt. - Szerelem? Csalódás? Bánat?
Flóra kisasszony oly üresen kacagott föl, mint egy mézeskalács.
  - Regényhősnek néz engem?
  Aztán hirtelen könnyek borították el a szemét, mintha valaki ellen vétkezett volna a kacagásával.
  - Kérem, el ne ítéljen gyenguszságomért, én máma olyan könnyű vagyok, mint a Henter agara. Hol sírni, hol nevetni szeretnék, mint a cigány mondta, aki a siralomházban libát ebédelt.
  Gavallér szokás szerint bólintott. Megtanulta már, hogy ezen a vidéken a kisasszonyok mindenféle szavakat szednek föl a férfiaktól, amelyeket aztán divatból, ok nélkül is használnak. A "gentrylányok" egyéb vagyon hiányában: a különös szavakkal feszítettek.
  A szürke szemű kisasszony megszámolta a kesztyű gombjait, zsebre dugta a kezét, felbiggyesztette az ajkát, és csúfolódva nézett Gavallérra:
  - Valóban olyan butáknak látszunk mi, vidéki lányok? - kérdezte hirtelen.
  - A nők az egész világon egyformák - felelt komolyan Gavallér. - Minden éghajlat alatt imádni lehet őket.
(Az utolsó gavallér, 1924)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://krudy.blog.hu/api/trackback/id/tr6391369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása